Motivation


Case: Fra produktion til refleksion

Hver dag skal der produceres og leveres, og tid til refleksion hænger ikke på træerne. En hoteldirektør fra et stort hotel i Jylland har trænet sine medarbejdere i at stille nysgerrige og åbne hv-spørgsmål for at blive bedre til at reflektere over, hvad de gør, og måden, de gør tingene på. Konklusionen er, at mange procedurer er blevet ændret med en mærkbar effekt på motivation og arbejdsglæde. Tilbagemeldinger viser, at de ansatte føler sig mere anerkendt, når ledelsen italesætter deres arbejde. At anerkendelse frem for ros fører til større motivation og arbejdsglæde er tydelig.

Træning i praksis kræver fokus

For at kunne fastholde medarbejdere og samtidig udvikle virksomheden må medarbejderne være udstyret med de nødvendige kompetencer. Og de skal kontinuerligt sættes i spil. Færdigheder skal trænes, og ny viden implementeres. Træning i færdigheder er forskellig fra person til person, alt efter den viden og de erfaringer, den enkelte besidder. Træning i færdigheder kan derfor være alt fra selvstudie med film fra YouTube, læsning af bøger og artikler og/eller et fag på en efteruddannelse.

Træning i praksis kræver mod og forandringsparathed med en ramme sat af ledelsen og en bevægelse nedefra af idérige medarbejdere, der oplever at blive bakket op i deres forslag. Mange virksomheder har idérigdommen, men mangler handlekraften til reelt at skabe forandringen.

Case: Træning af færdigheder

En af de forandringsparate virksomheder, der har deltaget i Fokus-gør-forskellen-projektet er et større kursuscenter, der med opbakning fra ledelsen har afprøvet deres kommunikationsadfærd over en længere periode. De forskellige træningsøvelser er gennemført over hver 14 dage i erfa-grupper. Ledergruppen har støttet processen og indsamlet refleksionerne.

Konkret udbytte, eksempler:

  • Alle er mere positive og forandringsparate.

  • Tilliden er vokset blandt medarbejderne.

  • De, der bare ikke kunne komme ud af deres negative attitude, er alle stoppet nu.

  • Årets medarbejder er netop kåret. Det blev en kok i køkkenet, som er prototypen på den kollega, alle gerne vil have. De andre ved det og forsøger at efterleve rollemodellen.

  • Forandringsparathed og tillid kan i stigende grad anvendes til målstyring.