Ergonomi


Ergonomi er “læren om (mennesket på) arbejde”. Ordet ergonomi er græsk og er sammensat af ordet “ergo”, som betyder arbejde og “nomi” som betyder “læren om”.

Ingen kan være i tvivl om, at det er vigtigt at kende til ergonomi. Hvad nytter det at kunne sammensætte mad og vin, fortælle om vin og spiritus fra hele verden, kunne dække op, kende alt til kropssprog og god gæstebetjening og tale tre sprog, hvis man efter kort tid som tjener har dårlige knæ og ryg. Og som i mange andre fagområder, har en tjener måske ikke de bedste arbejdsfunktioner set ud fra dette synspunkt.

Tjenerens mange forskellige arbejdsfunktioner stiller store krav til både en god fysik og et godt kendskab til arbejdsteknikker, arbejdsstillinger osv.

Mange skader kan undgås ved almindelig omtanke, gennemgang af fokuspunkterne og daglig fysisk træning og sund livsstil.

Nedenstående er nævnt gode råd og vink om, hvad man skal være opmærksom på.

  • Tænk på fødderne. Skift ofte fodtøj. Er tjeneren en kvinde, kan det være svært at se smart ud med lang stram nederdel og “fodformede” sko. Prøv at finde en mellemvej. For at have god bevægelse i foden skal skoen have en hælrem og hælkappe, slutte fast om foden, have plads til tæerne og god støtte til svangen, ligesom en bøjelig sko og en hæl med tilpas højde er at foretrække. Der er masser af muligheder inden for fornuftigt fodtøj.

  • Vær opmærksom på gulvbelægningen, som skal være stabil, jævn, skridsikker og have en passende hårdhed. Trægulve (parketgulve) er ofte meget glatte. Sko med smalle, høje hæle vil glide. Sko med en rillet gummisål, så man undgår at få hårde stød op gennem ryggen, hver gang man sætter foden i gulvet.

  • Pas på løse tæpper. Gulvtæpper må ikke være for tykke og bløde, hvilket kan bevirke, at det er vanskeligt at få fodfæste. Desuden er det meget trættende for ben og fødder.

  • Pas på med at sparke svingdøre op.

  • At være tjener er ingen styrkeprøve. Er det muligt, må håndryggen gerne hvile på bordets kant, når der serveres til selskaber, hvor fadene ofte er store og uhandige og ikke mindst tunge. Ved disse arrangementer er arbejdsstillingen i forvejen dårlig og giver et skævt drej i ryggen.

  • Man skal altid bøje sig helt ned til gæsten og holde fadet ind over bordet. “Hæng” ikke på stoleryggen, hvis det kan undgås.

  • Ved engelsk servering skal man være opmærksom på, at man ikke drejer i lænden. Man skal bøje i hofteleddet. Er tjeneren meget høj eller lav, er engelsk servering særdeles hård ved ryggen.

  • Bær altid fade og serveringsbakker så tæt på kroppen som muligt. Det gøres bedst ved at holde underarmen under bakken og overarmen tæt ind til kroppen. Ved brug af serveringsbakker er det vigtigt at placere de tunge ting nærmest kroppen på en sådan måde, at der er balance på bakken.

  • Ved afrydning eller lignende må man hellere gå to gange end at overfylde bakken. Det er de sidste kilo, der belaster hårdest.

  • Anvend rulleborde, hvor det er muligt. Både ved opdækning til selskaber, afrydning o.l. (Selvfølgelig ikke, hvis der er gæster til stede.)

  • Tænk på arbejdsstillingen, når der stikbordsserveres, trancheres og flamberes. Arbejdsbordets højde er meget vigtigt. Hvis det er muligt, indstilles bordet efter den enkelte tjener. Den ideelle arbejdshøjde bør være omkring albuehøjde, når overarmen hænger ned langs kroppen. Albuevinklen skal være ca. 90 grader. Servering ved lave borde giver ofte en dårlig arbejdsstilling, og ryggen belastes hårdt.

  • Sørg for pauser, hvor man kan sidde og hvile ryg og ben. Netop en tjener går rigtig mange skridt hver dag – ja kilometer. Det er bedre at holde flere små pauser end en lang pause, da man hviler mest i begyndelsen. Ved måltiderne skal man altid sidde ned.

  • Tænk på hvordan man står i restauranten. Pas på ikke at “hænge” på det ene ben. Og stå aldrig med overstrakte knæ. Det er vigtigt at skifte stilling og skiftevis lægge vægten på forfoden og hælen.

  • Være opmærksom på at løfte korrekt, f.eks. ølkasser. Vær to, hvor det er muligt. Skal man alligevel selv løfte byrden, bør det foregå som her beskrevet: Gå tæt hen til kassen og stå med front imod den. Stå til gangstående stilling. Tag fat om kassen samtidig med, at der bøjes i knæ- og hofteled. Den løftes med så ret ryg som muligt ved at strække hofte og knæ. Husk, bøj aldrig ryggen i lænden  – og husk, løft aldrig i bredstående stilling.

  • Løft borde og stole korrekt.

  • Lyt til kroppens signaler, og husk der er forskel på mænd og kvinder.

  • Man skal være god ved sig selv, også når man har fri. Dyrk sport og få masser af frisk luft. Lev sundt og få så meget søvn som muligt.